torsdag 10 september 2009

Kristendomen i sverige 5

Väckelsehistorien
För att få kontinuitet från förra lektionen så ska vi bara säga något om 1600 talet och religoinslagarna. Som är en viktig bakgrund till väckelsehistorien.
Då var det så att vi avslutade med gustav 2 adolf konungaförsäkran. Det har ni med sen förra gången. Då sa vi att det stadfästest uppsalas 1593 möte, att man bara fick ha den lutherska kristendomförstålelse.
Undantaget var att om det fanns främmande trosutövare, så skulle de fortsätta ha sin tro om de höll sig stilla. Det som menas, är att man inte får utöva sin religion så att andra kan smittas av den villoläran. Man fick inte utöva sin religion så att det märktes.

Det finns en passus i den lagen. Som fanns kvar i 100 år i olika lagarna. Utlänningar med främmande trosbekännelse, när man säger det. Så sägs det som motivering ty ingen överhet är mäktig råda och regera över ens samvete. Man kan inte förbjuda någon att tro ett visst sätt. Det finns en samvetsfrihet, jag får tro som jag vill men jag fårinte utöva som jag vill. Men jag förbjuder inte människor att tro annat som Luther. Det var 1611 i gustav 2 adolfs konungaförsäkran.
Om vi går framåt så var kriget mot polen då florerade katolikskräck i landet. Att det var belagt med dödsstraff att var katolik. Men man anadade att katoliker var spioner för polen. Det var med politiska skäl man utsatte dödsstraff mot katoliker. Sedan var propagandan mot katoliker så enorm, och påven antikrist och jesuiterna paddorna.
Men ortodoxa och kalvinister bemöttes med hyfsad tolerans. De var förbjudet men man hade inte dödsstraff.
Men det som kom att förändra situationen var 1654 drottning Kristina. Att en svensk regent, den regerande drottningen kristina abdikerar reser utomlands och utanför sveriges gränser säger att hon må konvertera till katolska tron. Då är hon dotter till gustav 2 adolf, som har kämpat ”på papper” mot den katolska tron.

Det händer det utomordentliga märkliga att hon går över till katolicismen, det får resultatet att vi får strängare religionslag i sverige. Redan året efter 1655 så får vi en religionsttadga som är ännu strängare. Där står det om villfarande sekter i stadgar.

1600 talets strängaste religionslag kom 1667, det kallas för religionsplakatet. Nu bestämde man att varje inkommande utlänning skulle ställas under kyrklig kontroll. All kättersk litteratur förbjuds. Men samvetsfrihet, du får tro annorlunda. Men du får inte sprida det eller ha literatur.
1686, då får vi kyrkolagen. Där föreskrivs att den som avfaller från landets rätta religion ska mista ämbetet och förvisas. Vad fanns det då för någonting som kunde drabba sverige, som någon slags väckelse? I 1ans kurs så ska vi ha läst en del om detta.

Den första och äldsta väckelserörelsen, det är pietismen.
Den kom att ha 2 st starka ledare, de stod för lite olika saker. Den första var Phili Jakob Spener, han var prost i berlin andra hälften av 1600 talet. Han kom med andra präster ut med ett förord till en annan bok, som hette fromma önskningar. 1675, vad är det för fromma önskningar. Vad är målet för piestistiska väckelsen? Det är Liv, inte teori inte älra, utan liv. Då handlar det ganska mycket av det subjektiva inte på bekostnad av bibeln utan av läroskrifterna.

Omvändelsen betonas. Att man i medveten ålder bestämmer sig för, får uppleva att Gud blir herre i sitt liv och tro som en kristnes och tro som en kristen. Man man sa att pånyttfödelsen att den sker inte vid dopet, som man lärde i lutherdomen. Utna i omvändelsen, att när jag själv bestämmer mig för vem jag vill tillhöra.

Personlig fromhet blir viktig, framförallt för prästerna. De ska vara föredömme för präster. Det måste visa sig i livet vad an tror på. Det gäller alla men särskilt prästerna. Det allmänna prästadömet blir ivktigt, alla troende blir präster, som det finns texter för i NT. Att en lekman skulle kunna lägga ut ordet, predika eller ha en andakt.

Konvetiklar, där dessa saker ska genomföras. Sammankomster i hemmen av andaktskaraktär. Där fler än de som finns i egna hushållet är och där man har andakter.
Det var högt upp i kyrkan, det får oss att förstå att programmet från Spener att det kom uppifrån att han ville inte krossa utan reformera och förnya. Det är en förnyelserörelse inom lutherska kyrkan.

Hans efterföljare.

Agust Herman Francke. han levde samtidigt och överlevde Spener.
Han var präst och professor i nybildade universitet i nybildade universitet i Halle. Halle var viktigt, om man läser Gustavsson. Han nästna vill förvirra sina läsare. Han har många olika begrepp på pietismen. Vi behöver inte känna skillnad på alla.
Vad som skiljer mellan dem eller kompleterar, förutom det som fanns är att det kom in en:
Lagiskthet.
Det uppfattade man inte ,m en det man ser utifrån. Här kom syndakatalogerna. Här är det att man visste vad som var förbjudet enligt kristen tro. Han gick väldigt långt i vad som inte var tillåtet. Här har vi den klassiska syndakatalogen, kortspel, dans teater. Han gick längre, och förbjöd naturpromenader. Allt det här måste ses i ljuset av sin tid där det sas, att arbete var det enda viktigt, arbete helgdag. Naturpormenader var några få förunnat. Det är samma sak som teater, det är lite så att han ställer sig på den undre klassens sida mot den övre klassen. Vilken bonde eller backstugesittare har tid och göra naturpomenader. Vad man tänker är att det skapar lättja, det drar en bort från det vi är tvugna att göra, det för oss bort från försörjningen och omhändertagandet av ens familj.
Sedan har det levt vidare in i 1900 talet där det måste tolkas på ett annat vis.

Första lektionen berättade jag om min bakgrund och släkt. Min morfar gick i kyrkan någon enda gång, han var inte frikyrklig men lite smått kyrklig. När vi barnbarn hälsade på hos mormor och morfar, om vi tog med en kortlek skulel vi kastas ut. Det fick icke förekomma en kortlek. Pga pietismen? Nej. Pga socialdemokratin. De genomför en rejäl kampanj mot kortspelande, och därför fick han med sig detta. Man hade veckolön och allt för många män spelade bort veckolönen. Det var detta socialdemokratin reagerade mot. För dem handlade det inte om syndakatalog utan vett

Det som också fördes in av Francke, var diakonin. Skolverksamheten stora barnhemmen. Man hade stora skolor för Halle för 3000 elever med 40% flickor som var unikt.
Ekumneiken kom in. Han bedrev samtal med grekisk ortodoxa bland annat.
Mission. Här kommer för första gången mission som inte handlar om att erövra land, utan bara bedriva mission. Hela programmet är individuellt. Det var inte möjligt med pietismen om inte upplysningen skulle funnits. Det finns förklaringar till det.


Pietismen kommer såsmåningom till Sverige. Vi säger att nästa väckelsegren som vi ska syssla efter, är Radikalpietismen. Det är en gren av pietismen som är mer splittrande. Här är man oftast antikyrklig. (i stort sett handlar det om skraven 1600-1700 talet)
Här har vi inga präster i ledning, utan vi har lekmän. Viktigaste är Konrad Dippel. Han var läkare.
Gottfried Arnold. Historieproffesor.
Dippel var den viktigaste för han kom till Sverige. När radikalpeitismen gick för längst. Så var det inte bara kyrkan man var kritsik mot, man var kritisk mot sakramenten och bibeln osv. Det enda man behövde var inre lågan man behövde. Lite känsla av new age eller gnostisism. Det var gudalågan i det inre man behövde. Man gick riktigt långt, och det gjorde inte alla, och det hände inte i sverige men det kunde gå så långt.


3 nedslag av pietism
det första nedslaget av pietism är av karl 11 gemål, Ulrika Eleonora. Hon var drottning av sverige gift med Karl 11. hon var ursprungligen från danmark, dotter av danska hovet. Hon betäcknas som en ganska from kvinna som gjorde mycket välgörenhet. Kring henne så samlades en gurpp kvinnor för andakt och uppbyggelse. Det blev känt av den första historiske pietismen. Så han tog 1688 och sände ett brev till Ulrika Eleonora, och han skickade också sin evangeliska postilla till henne. 1690 så skickar han ett nytt brev till Ulrika Eleonora, där berättar han mer grundligt om väckelserörelsen, han säger att det kallas för pietism. Det är förmodligen första gången det ordet blir känt i sverige.
Det är dråligt att det sker i kungahuset. För att det är förbjudet, den enda man inte kunde sätta i finkan var kungen och drottningen. Det var begränsat men en del adliga kvinnor påverkades på det sättet.

Det andra nedslaget är dem s.k. hallestudenterna. Vi sa att Franke var professor i Halle, svenska unga män ville läsa utomlands. Några fick möjlighet att göra det. Då var det vid olika tider modernt att åka till paris vid en tid osv. Men Halle blev poppis et ttag. 1693-94 var det 13 svenskar som studerade vid Halle. De flesta som läste där, blev Hallepietister. De fick pietistiska kristesndomsförståelse.
Nu var det inte alldeles enkelt, när de kom till sverige så fanns det ett starkt motstånd, och man beslagtog pietistiska skrifter. Man jorde nattliga rassier. Det var en oerhört stark förföljelser, de hade sin tro och de talade om den vilket var förbjudet.
Karlskrona som var en av de större städerna, där kom det en väckelse som kom från studenterna i Halle.

Motståndet i Karlskrona var så stort att det dog ut snabbt. Inte minst blnad de tyska prästerna.
I stockholm blev det annorlund adär blev väckelsen mer beständigt, det fanns ämbetsmän som vanns över till pietismen.

En annan pietist i Stockholm var Elias Wolker, en av de stora pietistierna. Han adlades senare under namnet von Walcker.
Han var tjänsteman i svea hovrätt och blev såsmåningom adlade. Han hade hört från Francke via pietsiterna. Han hade ett av stora hemmen i stockholm och bodde vid skepssbron. Det fanns konvetiklar varjeonsdagskväll och fredagskväll. Feb 1972 så skriver han till Francke och tackar för skrifter och säger kan du inte be till Gud för oss i stockholm. Sedan kom det ett svarsbrev några år senare. Där undervisar Francke Elias von Walcker. Där varnar han för seperatism, det är förnyelse av kyrkan som gäller.

1717 så lyckas man med den enorma bedriften att komma ut med en psalmbok på svenska i pietistisk anda. Med tanke på alla restrektioner kring tryckpresserna, så var det märkligt. Moses och lamsens wisor. Den kom senare i mängder av upplagor. Det är en fantstisk sångbok.

Varje psalm hade många verser, det fanns psalmer som hade 100-150 verser. Man har skojat, med det att det var möjligt för predikanten att äta middag när de kom tillbaka.

Vid den här tiden så vet vi att det fanns ett antal hem där det fanns konvetiklar. Vi talar inte om 5-10 personer utan 100. det fanns plats för dem i högre ståndshemmen. Det fanns flera stora.

Det fanns en tredje våg av pietister, det var de hämvändade karolinerna. Vad är Karoliner? Det är karl 12 soldater. Det har att göra med hans armés undergång. Var är vi då? 1709, poltava. Det var en oerhörd katastrof vilket gav genljud i hela europa. Det var en hel armés undergång.
Det var 30 000 svenskar som sattes i fångenskap i Poltava. Man får tänka sig att alla var inte soldater, det var drängar pigor officersfruar m.m. 1/3 var kvinnor och barn, nu upprättades flera fångläger i moskva och tobolsk. Det är centralorten i sibierien. Där fanns det flera ledare som är pietister. Det är en officer som blev pietsit när han träffade Francke.
I Tobolskt som ett fångläger, man har ganska stor frihet. Men inte att man kan gå hur som helskt. 1200 fångar finns där. en tyskfödd kapten börjar leda konventiklar, och det uppstår en pietisitkst väckelse. 1713, så är det en grupp svenska officerar som skriver ett brev till Francke och får fram till francke. i brevet så förklarar svenska officerar den nöden de upplever i Tobolsk. Materiell osv. Francke som vi satte i högerspalten, under hans namn skrev i diakoni. Så han hade hjärta för dem som hade svårt. Han rörs och skriver snabbt ett svar, tröst och själavårdande undervisning. Och han sätter igång en omfattande hjälpverksamhet till svenskarna i sibierien, och bidrag kom från hela tyskland. Så skickas det över till Tobolsk. Pengar, biblar materiella saker. Kontakten mellan halle och toboslk blir allt intensivare.
Nu får de råd och hjälp om att starta skoloverksamhet. Då skapade man en skola efter Halles omdell långt bort i sibierien. Denna skola blir så bra att t.o.m ryska fångvaktare sätter sina barn i den svenska skolan.

Det finns inte tillräckligt med präster där, så att motståndet mot allmänna prästadömet bryts ner fort. Man måste använda sig av lekmän i toblosk för att kunna ha igång kyrkan. Den kyrkliga frigörelse kommer där och kvinnliga frigörelsen kommer till kvinnorna som väntar på sina makar.
Nöden är trots allt väldigt stor, och de som kommer hem av dessa 30 000 är 5000. nu är vi på 1722-1724.
De är inte krigshjältar att de vunnit slag, men de är ändå hjältar som har lidit för nationen osv. Nr de kommer tillbaka till nationen så kan man inte hejda det som många av dem tror på pietismen. Nu får pietismen sitt gneombrott. Några av dessa 5000 var adelsmän och de kom i i riksdagen och började kämpa för religionsfrihet. De var pietisiter.
Cederhjälm han som hade träffat francke, kom in i riksrådet. Han var organistioriskt politiskt väldigt viktigt.
Det är mycket som har skrivits om det här. Det gick en programserie om dessa 30 000 fångar. Det visade sig att nämligen vissa stannade kvar. De hittade sin försörjning där borta. Det finns en del ryska fmailjer som är svenskättlingar. I den här tv serien så var tv teamet och knackade dörr i en hyreskasärn i ryssland, så hade de forskat fram att han kom från en trumslagpojke. Det fanns ett rykte att det fanns svenskättlingar.

Vad är att vänta? Strängare lagar. Om vi backar lite grann, den första svenska lagen mot pietism kom inte i sverige, utan i tyskland. Det fanns svenska områden vid tyskland. Där kom det första förbjudet mot pietismen. Den kom redan 1694, och gällde bara i det området.
1706 kom ett förbjud där man verkligen nämner pietismen. Som vanligt skulle förbjudet mot pietismen läsas upp i alla svenska kyrkor. Det viktigaste förbjudet kommer efter hemvändade karolinerna 1726, då får vi konveltikelplakatet.

Konveltikelplakatet är en spciell lag, dne varar fram till 1858. det var en hiskelig tid. Men tänker man mansåldrar så är det inte så långt borta. Den lagen varade över 100 år. Det som förbjöds var att samlas till konveltikel i hemmen. Samtidigt var det husfaderns plikt att ha andakt i hushållet. Drängar pigor m.m. skulle ha daglig husandakt. Därför blir konveltikelplakatet och har husandakt. Och grannes piga kommer in i köket, så förändras det från husandakt till konveltikel. Helt plötsligt blir det förbjudet. Det som lagstadgas, är att man kan dömas om man uppfattades som älrare i konveltikel, hade hus för konveltikeln, eller besökte konveltikel.
För de första gången var böter, andra gången var det fängelse på vatten och bröd, och det tredje var landsförvisning.

Varför?
Kommer man med en sån här lag. När man läser den här lagen, i dealj så ser man att det finns vissa orsaker nämnda. Det ena är att det ska finnas stillhet och undvikas oro i riket. Man är rädd för att de tska få följder på andra områden än det religoiösa. Tänk er luther och bondeupproret. Man tänker i de banorna, släppr vi låss det här så får vi bondeuppror, vi får revolution om det blir riktigt illa. Därför förbjuder vi pietismen.
Det andra motivet, utifrån vort kurs givet, är motivet att man helt enkelt värnar om folket. Man hade den uppfatntingen att pietismen var en villolära och förde folk till helvetet. Det är frågan om en omsorg över folket. Man hade ett ansvar för dem som inte begrep lika mycket, det va två viktigaste skälen.

( den här lagen tillämpande man inte särskilt ofta det var så att såsmåningom så fick man inte väcka åtal om man inte först hade tillåtelse från justitiekanslern. Vilket var en krånglig sak, först skulle någon ha fel sen skulle den varnas, sedan skulle det göras om. Osv. I norrland så hade den inte tillämpats så ofta).
Men när den togs bort 1858, så¨kommer en mindre sträng så döms många fler. Då har vi 100 tals som döms helt plötsligt.


Rast

Radikalpietisterna
Det var dipple, radikalpietisten. Han hade suttit i fängelse i bornholm. Alla radikalpietister med självaktning skulle sitta i fängelse någongång. Sedan skulle han till tyskland. Det låter märkligt, men genaste vägen till tyskland var genom sverige. Han tog båt till ystad sedan postjakten till stransund. Han befann sig i ystad, då några pietister får reda på att den stora dipple är på svensk mark. Bland annat så får man reda på det i kristianstad och vill genast inbjuda honom till att ha en konveltikel. Han for då dit, sedan hände det märkliga att ryktet om dipples närvaro kom till kungahuset. Då var det så att kungen var svårt sjuk, han visste att dipple också att dipple var en skicklig läkare, kungen bad han komma itll stockholm för att han behövde som läkare. Först så tvekade men han for till stockholm. I stockholm vistades han under 1 år.

Han lyckades bota kungne, men han kom att umgåa i gammalkonservativa pietistika kretsar. En av dem som bjöd in honom var von Wolcker. Den splittrades, några följde dipplel och andra inte. Det var int ebara positivt ur pietismens synvinkel. Nu hade vi konveltikelplakatet. Det bildades radikalpietistiska grupper, en av dem hade speciella namnet Gråkoltarna. De käldde sig så för att protestara mot rockoko. Det var en apokalyptisk stämmning, att jesus skulle komma snart. Och en väldig kritik mot svenska kyrkan, den jämfördes med Babel. Och myndigheterna ingrep. Ett antal av gråkoltarna sattes i fängelse, och några fick inte det straffet, och att de blev fristraffade mot att de lovade att inte umgås mot varandra.
En av de som var med hette Sven Rosén, han skrev dagbok, och det finns utgivet i tryck. Han vistades utomlands.

Det andra exemplet på radikalpietister ska jag stanna lite längre vid. Det var en grupp som samlades kring Carl Michael von Strokwirch, han var pietist och blev mer radikal. Han funderade mycket kring hur man skulle kunna kringgå konvetikelplakatet. Han hittade kryphålet. Han lyckades hyra nedervåningen i ett hus, det huset står kvar. Huset kallades för Mommas hus, hela gruppen har inget annat namn utan gruppen i mommas hus. Och inbjöd några människor att bosätta sig där och utgöra ett hushåll, för när de skulle ha konvetikel så behövde de inte gå utanför dörrn. Det var tillåtet då att ha familjeandakter. Nu ska vi inte tänka att man har total enhet. De hade egendomsgemenskap osv. Från början så var det troligen att 6 medlemmar som flyttade tillsammans. De sista medlemmrna flyttade in på våren 1737, då var de 15 personer.

En av dessa som var mer där var Sven Rosén. Han blev lite av vise föreståndare. Vi kan säga att han funderade på att bli präst en period, och läste en del teologi men itne så mycket. Han var också intresserad att bli missionär i kina. Jag kunde inte tänka mig att någon efter honom ville bli kinamissionär. Han var först,men han kom aldrig till kina. Hur gick det för de 15 personerna? De levde i enlighet och samdräkt. De kom också att använda sig av nådegåvorna, eller andens gåvor. De använde profetians gåvor.
Några i gruppen arbetade, andra arbetade inte. Strokwirch var ofta ute på landet och förkunnade sin inställning. Det har man kallat sveriges första frikyrka 1734. man kan fundera på om det är riktigt, beror på hur man definerar den. Man tog avstånd fårn svenska kyrkan att maninte tog nattvar deller låta döpa sina barn där, man hade sin kyrka, och strokirch som föreståndare. Något ligger det i,m en man får akta sig för att göra för mycket av det.

De var inte radikalpietismen i den bemärkelsen att de förkastade bibeln. De hade förkärlek till jesus och upplevelse av jesus.

De försökte hålla sig väl med staten men lyckades inte fullt ut, med sin kritik mot svenska kyrkan. Strokirch var väldigt öppen när han var ute i landet, han spred kritiken och fick med sig folk. Dessutom så var det bostadsräkningar, då pratade strokirch öppen om att de hade gemenskapen. Han berättade det på denna blankett att vi har egendomsgemenskap, tydligen så var de rätt så öppna.

Det som var intressant var att de fick kontakt med Herrnutismens stora leder Nikalus von Zinsendorf. Och han erbjuder den här gruppen att få bo i Herrnhut, men de vill de inte, de har ett ansvar för sverige.

Om vi hoppar lite framåt, till förföljelserna. Så är det i Oktober 1736. det är av en speciell anledning, nu har vi 1735 års religionslag att följa. Detta är den första lagen som bryter mot samvetsfriheten. Det är den skaparaste, lagen den går längst. Och nu tar man inte ens hänsyn till samvetsfriheten, nu kan man på blotta misstanken mot att en människa har en annan upffattning än luther ås kan man ingripa och sätta människor i fängelse.
Man började förhöra den här gruppen förhören protokollförs, det visar tydligt va de tro. De har en baptistisk tro. De vägrar att gå i kyyrkan, de går direkt till Jesus som de säger. Rosén är nog den som är djärvast, han talar om prästerna i svenska kyrkan som kristi kors fiender.

Nu överlämnas det till svea hovrätt, det dröjer innan det behandlas. Några ord om strokwirch, han lycakdes få några makar i Bro att vägra döpa sina barn. Det var inte vilka som helst utan en hovjunkare och hans fru. Det var fint folk och man försökte få på alla sina sätt få ut tanken att de frivilligt skulle låta döpa deras barn. Tillslut så tillslute rman tvångsdop, vilket inte är så vanligt men det förekommer. Nere i västergötland så är det en underlig historie, nu dog en person. Begravning gjordes bara i kyrkan, men den trodde inte på kyrkan eftersom änkan var radikalpietist. Hon låter begrava liket i domkyrkan och begrava honom i domkyrkan. Nu börjar långa förhandlingar, som 2 år och 4 månader så fick han ligga där.

Den 28 jan 1741 faller domen i svea hovrätt, sven rosén landsförvisad. Strokirch fortsätta undersökningar, för han hade gjort många andra lagbrott så man ville ta allting i ett steg. Sedan hade han gjort svenska staten stora tjänster till honom, jag trodde att hans pappa hade gods i baltikum som svenska staten hade tagit över.

Flera av de andra kom att hamna i fängelse, kasten hov vid nuvarande gustav adolf torg. I maj 41 så skulle rosén landsförvisas. Strokirch hade bådat upp sina män, när han reste så reste alltid vänner. När de mötte nya vänner så for de gamla tillbaka osv. Triumftåg var att ta i men inte så tråkig resa. Sedan landsförvisades han och träffade john och charles wealsy och övergick till herrnhutismen, och for till pensylvania och spred herrnhutismen och dog där sedan 42 år gammal.

En kvinna margareta utterbom kastades i fängelse bröts ner där, och frigavs efter 5 år. Det märkligaste livsödet står simon öman för, han satt i kallt och fuktigt fängelse år efter år efter år. 1763, då hade han suttit i 22 år i fängelse, då skriver han äntligen ett brev till myndihgeterna, han begär inte nåd då heller, men talar om för dem att han är sjuk. Då upptäcker myndigheterna att han sitter där än. Han dog bara någon månad efter frigivningen, han stod fast vid sin syn på kyrkan och kristen tro. Det är slutet för den första frikyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar