Praktiska saker
I uppsala, så ska vi besöka museumet, det hette inte museum från början utna historiska centurm. Inte så många föremål. Det är mer ett centrum för historia, med skyltar osv.
När vi kommer på de olika församlingsbesöken, så har jag ställt en fråga till var och en. Varför är du pastor präst osv i det här församlingen. Inte varför du blev, utan varför du är kvar. Då får man det specifika. Det brukar ta en minut för dem att redogöra. Det gör att vi har väldigt gott om tid för frågor. Redan i somras, tidigt sa att vi ska ha läst boken i samfundskunskap. Ni ska vara förberedda frågor. Det är vad det är uppbyggt på. Ta tillfället i akt. Exemationen består i aktiva momenten i kursen t.ex. det här. En student som inte ställde någon fråga hade svårt att få VG.
Jag fördelar frågorna, det har visat sig bra. Dels så slipper den, avbryta sig själv. den personen upprättar inte talarlista, utan det har jag.
När det gäller kyrkbesöken ska jag säga. Livets ord besöket är väldigt annorlunda. Ett vanligt möte går till så att, det finns en grupp som inleder lovsång. Efter det så hälsar någon välkommen. Sedan blir det kollekttal sedan blir det predikan. Efter den så blir det inbjudan. Den som brukar vara, är att man ska komma fram och ställa sig sida vid sida. Och en pastor lägger händerna och be. Och en bakom om den personen skulle ta emot och ramla av andens kraft.
Det är en poäng att inte alla sitter i en klump. Sprid gärna ut er. Så att inte alla sitter på samma ställe. Är det så att ni vill sitta kvar när andra reser sig upp, så är detne poäng att sitta längst fram.
I lovsången på livets ord, så kan det mycket väl hända att efter en stund börjar pianisten spela lite annorlunda. Så går lovsången in i sång i tungor. Det kan för den som inte varit med vara främmande. Det pågår en liten stund, sedan kommer pianisten in på lovsång.
Efter samlingen på livets ord så träffas vi i fojaen.
Katolska kyrkan är en mässa vi är med om, i princip ingen predikan. Om det är så är det någon minut. Det är nattvarden allting riktar sig framåt. Det är konstigt, då jag antar att de flesta inte får delta i nattvarden. Det är bara katoliker och ortodoxa som får ta nattvarden. Utan vi som ickekatoliker, ni får inte ta nattvarden. Däremot så väljer ni själva om ni vill ta emot välsignelsen. Vill ni så kan ni ta emot välsignelsen. Då är det sedan uppsala ekumensika möte 98, man går fram till den som ger vinet så lägger man högra vinet på vänster axel. Då får man välsignelsen. Sedan går man och sätter sig. Nu är det kanske så att prästen delar själv ut bröd och vin. I vilket fall så är det bara en att gå fram till. Delar en ut vin och den andra brödet. Så går ni till den första.
I katolska kyrkan lägg märke vad som händer efteråt. Speciellt när det är slut. Vad gör prästerna när gåvorna är över. När nattvarden börjar, vad händer då? När man kommer in i kyrksalen. Så märks man av vigvattenskålen. På vänster sidan finns oblater, den som tänker ta nattvarden tar en oblat ur en ask och lägger i en annan ask. Så att de ska få rätt antal.
I katolska kyrkan är det ingen kollekt, på livets ord finns det förmodlingen.
Rast
Det som jag skulle ha sagt om livets ord, om det blir en kollekt så lyssna särskilt noga på kollekttalet. Är det någonstans man kan höra framgångsteologin på livets ord så är det i kollektatalet. Det var exakt så förra gången. Det var dråligt framgångsteologiskt. Det gick ut på att enbart att du blir lycklig av att ge. Inte att det finns behov.
Jag tycker att ni ska ta med er penna och anteckningsblock.
Vi besöker som gäster i kyrkorna. De ställer upp gratis år efter år. De har de gjort i 10 års tid några av de. Vi är gäster, det jag vill ha sagt. Är att du får gärna ställa svåra frågor, och du får ställa följdfrågor. Men det blir oändligt bättre, men det blir bättre om du inte argumenterar med personer. Det säger jag för det har behövts. Ni kommer att bli irriterade och bli besvikna och frustrerade av svar. Det är en rad olika kyrkor, ni kommer inte att hålla med alla. Då är det lätt att man börjar käbbla emot. Omedelbart så kommer personen dra sig innanför sitt skal, och ni kommer inte veta så mycket.
Toalettbesöken, det är därför om vi skulle när vi har varit på ett församlingsbesök 5-6 gå på toaletten då klarar vi inte tidsschemat. Eller så lämnar vi personen på toa. Utan den irrar runt i några veckor. Det är ett problem att ni inte alla hittar, vi måste följas åt. När ni behöver gå på toa. Så gå när ni kommer till ett ställe, eller gå ut under församlingsbesök. Vi har varit med detta så många gånger.
Ekumeniken
Den är ett särskilt studieobjekt för oss. Det är särskilt ekumeniken som vi ska intressera oss för. Det finns ett ekumeniskt råd i uppsala. Den heter uppsala kristna råd. Precis som det finns på många andra ställen. Den förkortas UKR. Den omspänner i princip alla församlingar. Livets ord fanns inte från början. Den började 83, under uppseendeväckande former, med mycket kritik och debatt. År 2000 så skickade församlingen livets ord en skrivelse till uppsala kristna råd, med en önskan att tillhöra uppsala kristna år. Det står bara ”härmed ansöker livets ord försmaling medlemskap i uppsala kristna råd”. Det väckte många frågor hos de andra församlingar. Fler andra församlingar hade splittrats genom bildnignen av livets ord. Andra tog emot många besvikna människor som varit del av livets ord. Kan man bara så rätt upp och ner släppa in någon. Man ansöker medlemskap i ekumensikt råd, när man varit med och splittrat ekumeniken. Ordföreskapen alternerar mellan olika kyrkorna, just i det här tillfället så var hans lindholm ordförande. Det var just från lötenkyrkan ulf ekman och hela ledargälnget hade gått för att bilda livets ord. Hans lindholm har varit chef över ulf ekman. Han har tidigare varit studentpräst i SESG sveriges evangeliska student rörelse. Här var han generalsekreterare. Hans lindholm hade varit med konflikten kan man sälja böcker från framgångsteologer osv.
För honom person var det en väldigt svår fråga. Efter diskussionen så enade man sig om ett uttalande. Det är svaret man gav i april 2000, på ansökan.
Uppsala kristna råd har som syfte att främja kristen enhet. I ljuset av detta har vi tagit med en ansökan från livets ord. Därmed har en mångårig isloiering brytits. Ansökan har utlöst en process med många tankar. Olika erfarenehter och synsätt bryter isg mot varandra. Vi tror att den processen behöver fortsätta både i ukr och livets ord. Vi vill inte skapat splittring i försmalingar. Vi har historiska saker som gör det komplicerat. Livets ord anser att ukr bygger isna uppfattningar på fördomar. De flesta inom ukr att livets ord hittils inte tagit ansvar för sin verksamhet och förkunnelse. Det tar tid att bygga förtroende, försvårande saker, är livets ord tillvägagångssätt vid internationella kontakter. Och behandlingar av medlemmar som lämnat försmlaingen. Ukr vill inte ta beslut som hindrar evangeliets spridning. I sammanhang så kan det bli problematiskt att låta livets ord komma med. Inom ukr så blir det stor teologisk spännvidd. Därvid vi lär oss se med repsekt med varandra. Med sina gemensamma insatser är ukr med än ett mötesplats. Beslutet är att inte nu bevilja medlemskap, men fortsätta dialog. Att främja dilagoen, att sända framtida förslag på remiss hos medlemsförsamlingarna.
Det man beslöt var nej till medlemska, och ja till fortsatta samtal. Det blev inte så mycket samtal, men det blev en del. Man började bjuda in en reprsentant till föreståndarlunchar det man har 1 gång i månaden. Sedan så pågick samtalet ett antal år. De som var motståndare 2000 (det var en klar majoritet). Det starkaste motståndet kom från methodistkyrkan, den som nu har upplöst. Däremed så var det så att ulf ekmans svärfar sten nillson var methodistpräst. Så han tillhörde denna kyrka, samtidigt så var det han som tagit initiativ till lviets ord, han har tagit trosförkunnelsen från usa till sverige. Det fanns en anledning. Den andra församlingen som var så kritisk var missionskyrkan. Där fanns det andra orsaker. Missionskyrkan inne i uppsala, där fanns det vissa personer som var oerhört kritiska mot livets ord. Men livets ord var också väldigt tuffa mot missionskyrkan. En gång så vandrade man 7 varv runt missionskyrkan. Då var föreståndaren på plats. Kan ni inte komma in så vi får prata. De ville de inte. Om det är intierat av ledningen så vet ingen. Då är det intressant att följa utvecklingen på missionskyrkan på området.
2006 på UKRs årsmöte så avgjordes medlemskapet. Den som var ordförande var missionskyrkopastor. Man sa ja till medlemskap. Det var 27 församlingar som röstade ja och 12 som röstade nej. Våra frågor, hur har det här funkat? Har det gått bra, eller har de risker man såg visat sig vara stora risker. Det man beslutade på styrelsens förslag, var att anta församlingens livets ord ansökan och välkomna dem till ukr för fortsatt dialog. Nu tar vi dialogen inne i UKR. En församling som röstade emot var lötenkyrkan EFS samarbetskyrkan.
Det är också en speciell händelse mellan baptistförsamlingen och Efk församlingen. Efk bildades för några år sedan som en sammanslutning av 3 gamla samfund. 2 av samfunden kommer direkt ur svenska baptissamfundet, örebromission fria baptistsamfundet. De har gått tillsammans med helgelseförbundet och bildat efk. Det har funnits tidigare förslag attförsamlingarna har gått ihop. Men för 2-3 år sedan så dök tanken upp igen att församlingarna ska gå tillsmamans. Baptistförsamlingen är ålderstigen församling. De har en fin gammal kyrka som inte är så funktionsduglig. Korsskyrkan hade vid den tiden en riktig risig lokal, den höll på att sjunka ner i leran. Det var tvunget att byta lokal. De byggde i ett bostadsområde, det var en stor kyrka. Studenterna som var troende gick i stor utsträckning i korskyrkan. I och med det var en ung kyrka så hade de problem att betala den enorma kyrkan. Ur den ekonomiska aspekten så hade det varit smart att sälja, och gå in i en ny gemensam kyrka betald till sista kronan. Men det var baptistförsamlingen som föreslog att man gick samman. Nu skulle man försöka, man hade gudstjänster ihop, fram till den dag man skulle rösta. När röstningen kom så skulle den ske samtidigt i båda kyrkorna, och man skulle ha 2/3 majoritet för att kunna ta beslutet. Då blev det i korskyrkan att man hade 2/3 ja. Några var oerhört besvikna över det som röstade nej. Nu blir vår unga friska församling död. I baptistkyrkan röstade man samtidigt och det visades att de inte fick 2/3 majoritet, de fick bara 47% ja. Det här blev jätteknepigt för den här församlingen som skulle ringa bort till korskyrkan att vi som föreslagit detta blev nej. Jag vill att ni ska veta om det här, våra frågor som vi ska ställa, hur orkar man gå vidare. Inte minst i baptistkyrkan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar