torsdag 24 september 2009

Kristendomen i Sverige 8

Två andra skälen till missionsförbundets bildning

Den andra frågan är försoningsfrågan. Det var nämligen så att den person som kom att bli ledande teolog och ideolog i rörelsen fick en annan försoningslära än den gängse i sverige på 1800 talet. Den manen vi pratar om är Paul Petter Waldenström. Han var präst i sverige, men han jobbade i allmänna skolväsendet som lektor. Och han var väckelsemänniska. Han var duktig inom bibliska språken plus latin.
Han gör en upptäckt, men han kom att förmedla det här bättre än nåogn annan tidigare. Han var en stor folktalare och duktig författare, och det spreds mer än någonsin tidigare.

Det som sägs är att:
PW: Det är Gud som försonar. (gud är subjektet, man kallar detta för en subjektiv försoningslära)

Den gamla läran från 1800 talet:
Gud är den som försonas. (här är gud gud objektet för försoningen, ås man kallar det för objektiv försoningslära.)

Tidigare liknande försoningsläror, det har byggt på att Jesus dör som en pedagogisk sak. Genom att jesus dör på korset, så visar han hur mycket gud älskar människorna. Det skulle vara huvudsyftet. Det är inte waldenström, han menar att det händer något i försoningne, men han kan inte förklara hur det går till. Men det viktiga är att det händer något på Golgata. Det får betydelse för oss. (Jesus förändrar förutsättningarna för människorna på något sätt så att vi kan relatera till Gud igen)


Den tredje frågan är församlingsfrågan.
Vi har snuddat vid den tidigare. I Svenska Kyrkan om vi tänker en församling i svenska kyrkan, så fanns befolkningen i sin helhet som var församling. Men inne i församlingen så fanns det en troende grupp, de tillhörde ofta EFS. Det var en förening inom kyrkan. Då säger man från det hållet, så säger man att det är inte bibelenligt. Det är inget som säger att de troende ska vara en inre förening. Det bibeln talar om är den troende församlingen. Som inte bara är en förening inom kyrkan, utan är en egen församling.
Det sa man starkt och högt. Den ivktiga personen här är inte Waldenström det är Erik Jakob. Han kom att bli intitativtagare till missionsförbundet. En av 3 intitativtavagare, han kom att bli ledare för missionsförbundet under 25 år. Waldenström var själva folktalaren men Erik var organisatören.
Waldenström sa att det är inte bibliskt med den här modellen. Men det är inte bibliskt att någon drar ut och bildar baptistförsmaling methodist och kväkare, och nu säger ni också att vi ska dra ut. Är det biblsikt, ska det vara mer bibliskt, denna splittring. Han bromsade utvecklingen för att han ville få med alla troende, han ville skapa en församlingsordnind där han kunde skapa alla. Han ville ha ekumenik från början. När kyrkans världsråd bildades, så var det svenska kyrkan och missionsförbundet som var med. Den ekumeniska viljan har varit väldigt stark hela tiden.

Den har yttrat sig att när man bildade missionsförubndet, så hade man en församlingsordning där man kunde ha dop på flera sätt. Att man kan låta döpa sina barn, men man kan även låta barnvälsigna sina barn. Och ha att barnen väljer dopet när de blir äldre. Dopsätt och ålder varierar än idag. Det är facinerande att det kunde fungera på 1800 talet när striderna var så oerhört hårda.

Det är 3 viktiga orsakerna till missionsförubundets bildande. Om vi ska säga något mer så är det en kyrka som från början var noga med att organisera sig. Om vi jämför med baptistsamfundet så kom missionsförbundet att få missionsstyrelse missionsföreståndare (efter 10 år) och distriktsförståndare (kom snart) de delades upp som svenska kyrkan här i stift. Missionssamfundet har aldrig splittrats som baptistsamfundet, EFS har också splittrats. Samtidigt så har man den kongretionalistiska inriktningen, nämligen att den lokala församlingen är suverän.

Nu lämnar vi 1800 talet


Det jag skulle vilja gå in på nu är nästa stora frikyrka. Den kom att bli den största under en period. Och är det än idag i antal medlemmar. Det är pingströrelsen.
Det här föds i stor utsträckning i USA. Den senare tidens forskning, (mycket forskning pågår där), det visar att det finns flera olika källor till pingströrelsen. Förut så har man ensidigt pekat på Los Angelse och Asousa street. Och så tittar man på trådarna fram till Asousa street. Men man har idag sett att pingströrelsen uppstod på flera ställen ungefär samtidigt. Precis det skeendet har vi i Sverige. Vi har velat peka på en härd av väckelser där allt spirar ur. Men det kommer från flera olika håll.
Om vi pekar på det internationella, så får på 1700 talet, John Weasly vara med om ett ”andedop”, man kallar den där den andra välsignelsen. Han har beskrivit det utförligt på en nyårsnatt när han får vara med om det här. Många methodister har varit med om det. Det är ingen större skillnad mellan pingströrelsens andedop och methodismens andra välsignelse.(det är andra delar än tungotalet, det är vissa som faller till golvet, många ropar högt av glädje över syndernas förlåtelse, tungotalet finns inte vad jag har hört)

Om man tar svensk mark så talar man ofta om Lewis Pethri, då är man 1907, om man lyssnar på honom så upplever han tungotal redan 1902. han förstår inte vad det handlar om, och upprepar det inte. Men han gör en sån upplevelse 1902, när han senare möter pingströrelsen så känner han vad han har varit med om.

Skövde
Det fanns en svenskamerikansk sjöman som hade varit med i den stora väckelsen i Asousa street i LA. Han hade erfarit andens dop, och gjort erfarenheterna som fanns där. Den mannen heter massa olika saker, AG Jansson, kan man kalla honom. Men också Andrew Ek, men det finns fler variationer. Han kom nästan direkt därifrån, och kom till baptistförsamlingen, och där bröt det ut en lokal väckelse. Här blev pingströrelsen högljudd. Det var den inte i amerika. Där gick det lågmält till. På Asousa street, på övervåningen. Att det bara var tillåtet visskande samtal. Det blev mycket högljutt. Det var flera som var positiva till väckelsen blev avståndstagande, på grund av att det blev hysteriskt högljutt. Fromt = riktigt högljutt.
(1907).

En annan plats är Arvika.
Det är en annan person som kommer att förmedla väckelsen.TB Barratt, han var methodistpräst i Oslo. Och Baratt hade också gjort erfarenheter i USA av anden, det hade blivit ett lokalt nedslag där i Oslo i hans methodistförsamling. Han kallas för den gråtande predikanten. Han var så berörd av Gud, att det hände vid flera tillfällen och han får inte fram ett ljud. Han bara börjar gråta. Särskilt en ande kring detta, så att andra upplevde det han upplevde utan att han sa ett ord. Han kom inte bara dit, utan han kom till Arvika.

Rast

Den tredje platsen är stockholm. I stockholm är det en annan händelse som äger rum, det är att det är en kvinna av folket. Inte en svenskamerikans sjöman eller från norge, det rä en medlem i methodistkyrkan som bär fram ett profetiskt budskap. Det betyder mycket, efter Barrat kommer. Han har jättemöten i stockholm (på Cirkus!). Pressen gör sensationsskriverier om det hela.
Han är inte troendedöpt (det är något som är viktigt för pingströrelsen), eftersom han kommer från methodismen.

Lewi Pethrus var baptistpastor utbildad på betelseminariet. Han var baptistpastor i lidköping. Där mottar han väckelsen, han läser om den och gläds om den och påminns om sitt tungotal 5 år tidigare. Han reser till Oslo och vill uppleva på plats. När han berättar det som händer och han förkunnar då bryter det fram en väckelse i Lidköping. Den väckelsen är kopplad till personen Lewi Pethrus.

Nu återvänder vi till Stockholm, i de olika Baptistförsamlingarna så har man tagit emot andedopsförkunnelsen. Inte minst i Elim på östermalm, så var det ganska livliga möten. Man gjorde erfarenheter av det slaget. Nu hösten 1910 så bildade de den 7de baptistförsamlingen i stad. Man fick tag på en sal i ett hus som höll på att byggas, den salen kallade man för filadelfiasalen, det är uprsprunget till filadelifa. Det var den snabbast växande baptistförsamlingen runt de 3 åren. Man var väldigt öppen för andens verk. 1913 så hade församlingen redan vuxit till 440 personer. Då hade man kallat som pastor Lewi Pethrus.
1913 så sker en förändring därför, att man gjort en ändring i stadgarna. Baptisterna hade den ordningen för att kunna ta nattvarden så måste man tillhöra den församlingen. Det räckte inte att vara baptist, utan man måste vara det i den församlingen. Så var de i de flesta friförsamlingarna. (det handlar om sockenbanden), det är för att församlingstukten inte kan gälla om man går till en annan församling. Det var en väldigt viktig ordning i baptistförsamlingen. Men nu ändrar man, bara man är troendedöpt så får man ta emot nattvarden i filadelfiaförsamlingen. Det är inte man öppnar nattvardsbordet, som det är idag. Det är en liten förändring. Det var inte möjligt att samfundet som sådant kunde utesluta dem utan stockholm distrikt. Utan de hade överläggningarna med lewi petrhus, och det slutade med att de uteslöts från baptistsamfundet.

Nu inträffar det samtidigt att Lewi Pethrus får en klarhet, och en upplevelse att det inte är rätt att tillhöra ett samfund. Han får teologin om den samfundsfria församlingen. När de väl blir uteslutna så gillar han läget, och han klagar inte utan tackar gud. Vi ska inte ha något överordnat församlingen. Pingst är ett nätverk om helt fria församlingarna. När Pingst startar mission så sänds de ut av församlingen. Talar man om nationellt intiativ så blir det församlingen. Filadelifaförsamlingen skötte alla de sakerna.

Sedan kom pingst att utvecklas från det här, väldigt mycket i filadelfia. Och man växte ur lokal från lokal. Man byggde på 30 talet filadelfiakyrkan.
Den rymde från början 3000 personer, då blev det den största kyrkan i sverige (sittplatser). Den rymmer inte lika många idag, men den rymmer massa. Det var ett trosprojekt av enorma mått. Han vågade enormt mer än andra vågade, och det allra mesta lyckades han med.

Sven Lidman, han var en uppburen författare. Tillhörde kulturetablissamanget. När han kom in i rörelsen, det väckte ett uppseende. Tidningarna skrev ner pingströrelsen, men en i kulturetablissemanget och går in med hull och hår, i detta. Då fick den mycket goodwill. Han fick direkt hand om tidningsutgivningen i rörelsen. Han blev redaktör där och var under många år. Det betydde mycket för rörelsen och hans förkunnelse. Det var nog inte många i stockholms kyrkor som slog sven lidman i förkunnelsen. Ett rikt språk med eftertanke. Det betydde kollosalt mycket för rörelsen. Han skrev också sånger, o salighet o gåtfullhet o kristi törnekrona.

Det som är det tråkiga, och det är en geniun omvändelseprocess. Sedan tar han avstånd från Lewi Pethrus 1948. det blir en brytning, den är så omskriven. Vi ska inte gå in i detalj. Men Lewi Pethrus och Sven Lidman är 2 starka personer och lyckas inte komma överens tillslut. Det är Lidman som skäller ut Pethrus först ”resan till domen”, sedan svarar Pethrus med boken ”den anständiga sanningen”. Det är ett så tragiskt splittring för 2 män som betytt så oerhört mycket.

Den som går segrande ur striden är Lewi Pethrus, han kommer att stå kvar som den oerhört starke. Jag minns att Sven Lidmans änka tillhörde missionsförbundet.

Sedan är pingströrelsen känd för att de har skapat många organisationer, LP stiftelsen för vård av alkohol och drogmissbrukare. Som har betytt fantastiskt mycket. Här finns den enormt stora missionen som är större än de andra kyrkornas mission. Rent statiskt så var det så.
Men man skapar samarbetstillfällen, ett av dem är den stora Nyhemsveckan. Det har blivit stora samlingspunkten för pingströrelsen. Sedan har vi en motsvarighet uppe i norr, Lapplandsveckan. Den förekommer fortfarande och samlar väldiga skaror.
Sedan för att samla förkunnarna så har vi predikantveckan, i december.

Det som inte förkommer i Pingst är pastorsutbildning. Det var Lewi Pethrus själv som ansåg att man inte behövde någon utbildning annan än allmän. Annars var det livets skola, osv. Sedan lärde man sig under tjänsten. Det har förändrats först långt senare av PTS. Pingstförsamlingarnas Teologiska Seminarium. Det var knutet till olika församlingar och folkhögskolan kaggeholm.

Det verkligt nya i rörelsen för att kunna ställa frågor. Det är att den 8 december 2001 så bildades Pingst – fria församlingar i samverkan. Ni hör våndan här bland dem som tagit intativ till detta. Det togs redan 1998. våndan är i detta är att Lewi Pethrus så tydligt talade för att man inte ska ha ett samfund. Det man bildar är att det inte är ett samfund. Men här tänker man sig att överföra en del organ, det är tv radio och mission. Att överföra dem fårn lokala församlingarna och bolagen. Det bildades företag som var pingstanknutna. Det överförs till fria församlingar, det var först kritiserat men det har. De har senare bildat ett trossamfund, pingst fria församlingar i samverkan. Det har att göra med kyrkoskatten. För att vara med i detta, som staten erbjöd när svenska kyrkan blev fri 2000. är att de fria församlingarna kunde ta kyrkoskatt. Först bestod det bara av filadelfiaförsamlingen. De var mån att ingen skulle lägga beslag på ordet pingst. Bilda detta, i tron att det kommer ersätta riksföreningen. Det är senare det som har växt. Dessa saker ändras ganska snabbt.


Lewi Pethrus är med att starta krist demokratisk samling numera kristdemokraterna. Det är en av de enormt många projekt som han drar igång. Det har varit en rörelse för entrepenörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar