fredag 28 augusti 2009

Individ i samhälle i GT och NT 4

Gudsbilder
Väldigt övergripande utveckling.
Innan vi kommer in på konkreta gudsbilder och gudsnamn så finns det olika typer av gudstro. Förut så kanske man talade om evolutionär trappa. Först poleteism och sedan kristen monoteism. Vi ska passa oss för det men att iv lägger upp mångfalden som finns.
I de äldsta skikten i gamla testamentet vad har vi där för typ av gudstro.

Lokala gudar. Vi gör inga anspråk på att vår familjs gud är den enda guden. Det finns många guden, fast vi har den här.
Monolatri (henoteism) – man erkänner många gudar fast man har en.
Exempel, genesis patriarkarna.
Monoism – En Gud (där har man en gud som både är god och ond) (andra (deutro jes 45:6-7)
Att gud kan vara både ondo ch god så känner vi igen från moseböckerna och jesaja. Och i exodus, när det är gud som förhärdar faros hjärta.
Monoteism – Det finns bara en Gud (den enda guden är också god)
En gud som är gud över hela universum, det är kanske tritojesaja det universiella perspektivet kommer.
Dualism – en god makt och en ond makt (i kristendomen så är den goda makten starkast, men det känns inte alltid så. Det är en maktkamp. Men den goda sidans seger ser man inte än, men i slutet så kommer den goda sidan segra.)
Apolakyptiska texterna som daniel.

Vi ska försöka täcka in mer konkreta gudsbilder.
YHWH – krigsgud, beskyddare (gud som krigare är en väldigt viktig bild. YHWH används för alla möjliga, det är svårt att knyta det till en speciell bild)
El – (gudsnamnet kommer från den kananeeiska bakgrunden. Det finns två kananeeiska gudar som har krypit in. Skaparguden, när han avbildas så är det den gamla gubben med skägg. Gubben på ett moln har historiska rötter. Han skapar kosmos och upprätthållar kosmos. Sedan finns det många varianter med EL
El Shaddai – den allsmäktiga (vi vet dock inte helt vad det betyder. Det kan ha något med bröst att göra eller berg, det är ett väldigt gammalt namn)
Elohim – flera gudar
El Olam – den evige
El Roi – hagar (den som ser mig)
Baal (El’s son)
Fruktbarhet
Väder, stormgud.
Man kan tänka sig när man kommer in i landet så behöver man en krigargud. Men när man slår sig ner så då handlade vardagen att få saker att växa. Då behövde man hantera det livet också religiöst. också var det så att det fanns rituella moment i jordbruket.


Precis som gud kan låta åklagaren gå ner och beröva job hälsa och ägodelar. Så i skildringen av saul och david så kan gud sända onda andar til Saul när han inte skött sitt kungajobb. Och en ond ande som gav david ingivelsen att starta folkräkningen. – monism

Mer konkret vilka bilder har använts för israels Gud.
Herde – som leder sina lamm. (ps 23 t.ex.)
Krigare
Domare – inte minst ytterstare domen.
Fader – i jesaja det kan vara fadern som visar omsårg
Moder – men en del av modersbilderna har att göra med kriget. Att YHWH har födslåvåndor. Sättet som faders och modersbilderna används kanske inte är de som vi förväntar oss från vår horisont.
Skaparen – en konkret bild, krukmakaren (gen 2)
Kung – den som tronar på majestätet.
Detta är antropomorfa, alltså människor annars har vi:
Lejon –
Örn –
Lamm – eller offerlammet. Om även gud kan lida så beror inte lidanet på att man gjort något fel.
Sedan finns det bilder som har varken att göra med människor att göra:
Ljuset (9:11)
Molnpelare
Klippa
Källa
Tystnad – stilla susning (epifanier gudsuppenbarelser, när han kommer så kommer han med jordbävningar, pest, väldigt dramatiskt, hela naturen bävar då, det finns en väldigt gammal sån tradition, det som händer elia är en kontrast till det.)
Det finns många bilder, från mänskliga, djurriket och resten av skapelsen. I bibeltexterna. Ibland så tror man att gud enbart är fader, krigare och kung fast det finns massa annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar