fredag 28 augusti 2009

Luther 3

Om vi läser kittelsson så ska ni lägga märke till följande saker. det handlar mest om luther på wartburg. Han hamn har på wartburg 1521. då gör han massa skrifter. Vad är det han skriver om? han får mothugg latomus. Äntligne använder någon bibelargument. Han säger när det gäller dopet och synen på människan så tas synden bort, och du är alldeles fel ut när du tolkar romarbrevet 7. det är det texten på åpaulus det goda osm jag vill gör jag inte och det onda gör jag. Det finns en strid, handlar det om den kristna människan eller den förkristna. Luther menar bara att den andlig akan ha den här kampen.
När han skriver mot latomus så skiljer han mellan den härskande synden och berhärskande synden. Synden är inget man godkänner men man utövar den. Men viljan är inte syndig men kroppen och handlingen är syndig. Det resonerar han mot. Rom 7 handlar om kristna människan det är bara hon som är syndare.

En annan sak på wartburg. Är att han skriver en kommentar till magnificat.maria är inte längre dne upphöjda utan den lågt stående flickan hon är ung av låg klass. Hon är en av oss. Hon utväljer den enkla fattiga människan itll att vara en av oss. Sån är gud.

Sedan pratar han om mot munklöftne. Man kan välja mot det iv anliga livet. Men inte för att vara särskilt reliigiös. Han pratar om detm ot munken det han han hade om prästen. Han lägger sedan av munkopan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar