fredag 28 augusti 2009

Religionshistoria asiatiska religioner 9

Fortsättning japan
Shintoism
De har en religös historia. Den historien börjar i den mytiska tiden, då två viktiga gudar (kami). Han hette Izanagi och hon hette Izanami. Dessa två i den mytiska tiden befinner sig på någon sorts bro. Under finns kaotiska vattenmassor. Och de rör i vattenmassorna med spjut och då uppstår fast mark. Då visar det sig att hon saknar det han har och tvärt om. de gifter sig och sen befolkar de världen. De skapar den japanska arkipelagen. Sedan producerar man andra kami. Och även människor.
När Izanami ska föda eldguden så blir hon skadad så att hon måste flyttas till dödsriket. Det står inte att hon dör. Men Izanagi saknar henne så mycket. Han vill besöka honom så mkt. Men hon vill inte för, att hon är möglig för hon är i dödsriket. Därför vill hon inte att Izanagi besöker. Men han struntar i detta. Och han upptäcker att hon inte ser så bra ut. Izanami blir irriterad och hon attacker honom med andra negativa övernaturliga väsen. De jagar Izanagi gneom tills han måste skapa en barrikad. Hon skriker att hon ska förstöra allt de har skapat. Hon säger att hon ska förstöra 1500 vaggor.
Han svarar att han ska skapa i ännu snabbare takt. Dialogen betyder att man på så sätt skapar gränser mellan livet och döden. Hon förstör och han skapar. Och han skapar i högre takt än hon kan förstöra.
Det finns alltså en gräns mellan de levande och de dödade. Han som har besökt dödsriket är smutsig. Vi har talat om det i hinduismen att han har blivit rituellt förorenad. Han är i den vanliga levande världen. Det han tog med sig, var föroreningar. Han tvättar alltså sig. när han tvättar sig så kommer från hans vänstra öga. Amaterasu. Det är den viktigaste kami i shintoreligionen. Det är den högsta och bästa och vackraste osv. bland dessa väsen. Det är därför japan som stat och nation har en sol. Det är en referens till amaterasu. Det är en mycket mer avancerande symbolik.

När han rensar sina näsborrar så dyker vindguden upp Susanowo, han är stormgud. Han är inte speciellt ond. Men eftersom han är en stormgud så förstör han saker med sin närvaro. Det finns också andra gundar som dyker upp i Izanagis tvättning. Men det är dessa 2 gudar som spelar den viktiga rollen. Det är amaterasu som har de skapande egenskaperna och Susanowo som har de destruktiva. Hon upptäcker dock hur man kultiverar ris och hur man väver tyg. Hon arbetar med tyg och hon bygger hus och hon föder upp hästar. Susanawo har inte så mycket att göra. Det står i texten att han längtar efter sin mor (izanami). Men han lägger sina risodlningar på amaterasus risodlningar. Han får hennes häster och tillslut så uträttar han hennes behov i hennes hus. Det blir droppen och hon flyr och gömmer sig i en drottning. Hon är i en grotta och världen är i mörkret.
De existerande kami kommer till grottan och försöker locka fram henne. Men sen lyfter en kvinnlig kami på kjolen och folk börjar skratta. Så hon tittar ut och de drar henne. För att trösta henne så får de en åttakantig spegel. Det är så situationen normaliserars. Hon blir ganska nöjd.
Men vad ska man göra med Susanowo. Han blir då utvisad till nordliga delarna av arkibilagen. Han kommer till Hokkaido. Susanowo skulle råda i de nordliga delarna. Men Amaterasu skulle ha de södliga eller central delerna.

Amaterasu får sedan en son-son som hette Ninigi. Som hade en sonson som hette Jimmu. Detta skulle hänt 660 fkr. Texten som berättar detta heter Kojiki (712). Det finns en annan text som är text som är daterad till 720 (Nihongi). De berättar samma sak. Dessa två texterna presenterar ett resumé alla möjlig myter som har existerat kring början på vår tidräkning. Men att de är nerskirvna först kring 700 talet. Så skriver de ner de så kallade shintomyterna. Men det har antagligen funnits andra myter vid samma tiden. Olika klaner hade olika myter. Men den klanen som kejserliga familjen härstammar ifrån. De hade den här myten i grundläggande form.

Detta är den mytologiska redovisningne för japans historia.
Jimmu som är den första kejsare. Han är den förste och dagens kejsare är nummer 128. Han heter Akihiro. Detta betyder att alla de föregånga kejsarna är alla släkt i raktstigande led till Amaterasu. (han hette Hirehoto). Detta är överlevande kami.
Med den shintoideologin som staten hade på den tiden. Så förstår ni det bättre varför det spelade en viktig roll. varför japan varit angelägna att utföra handlingar
Han måste avsäga sin gudomliga status. Han håller då ett tal så finns det tolkar. Han talar en japanska som andra japaner inte förstår. Det japanska hovet är en värld för sig själv. De har sina präster som skiljer sig totalt från andra japaner. När 45-46 och hirohito skulle avsäga sin gudomliga status så förklarade de att kejsaren avsade sin gudomliga status. Att han är en vanlig människa. Det finns dokumenterande där folk ligger på trottoarerar att de gråter och slår sig i bröstet. Detta tillhör shinto religoinen.
Det är därför efter denna här tidpunkten som inga religoiner kan få stöd från statens sida. Det är från den här tiden så måste alla religösa grupper vara helt självständiga. Om de inte har tillräckligt med ekonomi så försvinner de.

Det finns olika typer av shinto. Det finns temple shinto. Det är shinto som fokuserar på lokala tempel anläggningar som finns utspritt i hela japan. När det finns olika shoguner så kunde man inte säta honom i fängelse. Alla dessa shoguner – överbefälhavare hade den faktiska maktten. Men det var kejsaren som existerade vid sidan om. dessutom så märker ni säkert hur otroligt det är att ha en enda fmailj över 2000 år som rerepseternar den enda dynastin. Deras familj kallas för Tenno.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar